RSB-bekerfinale: Capelse SV verslaat HZP Schiedam


C.S.V. vrnl. FM Leon Koster, Jan Peter Bogers, Mark Vermeer en Roel Trimp


HZP Schiedam vlnr. Oleksii Kapitonenko, David van der Mast, FM John van Baarle en Daniël van Loenen

Op maandagavond 14 april werd in het clubgebouw “De Tuyter”, alwaar de s.v. Krimpen aan den IJssel domicilie houdt, de RSB bekerfinale gespeeld. De finale ging tussen het zeer sterke C.S.V. dat in de afgelopen editie van de RSB-competitie met ruime afstand op de nummer twee en met een 100% score het kampioenschap in klasse 1B behaalde, en HZP Schiedam dat eveneens op 100% wist te eindigen, wel met de aantekening dat dit resultaat één klasse lager werd behaald. In de vier voorafgaande bekerronden schakelde HZP Schiedam drie promotieklasse teams en één 1e klasse team uit. Bovendien werd dit huzarenstukje tweemaal uitgehaald zonder de sterkste speler en tevens kopman FM John van Baarle (2204). C.S.V. had het in aanloop naar de finale iets “gemakkelijker” gehad, twee promotieklasse teams en tweemaal ‘n 1e klasse team waren hier de overwonnen obstakels. Bij C.S.V. speelde kopman Leon Koster (2320) alle vier voorgaande wedstrijden mee...

De Schiedamse playing captain David van der Mast had voor deze wedstrijd naar het aloude maar altijd discutabele concept van de “tactische” opstelling gegrepen. Non playing captain Hans Blokland daarentegen liet “zijn” Capelse S.V. team in de “no nonsense” variant spelen, d.w.z. de sterkste man aan bord 1, enz.

De wedstrijd werd gespeeld onder de deskundige leiding van RSB-competitieleider Arrian Rutten, die terloops aan ondergetekende opmerkte dat deze bekerfinale op papier toch wel één van de sterkste was die Arrian zich kon heugen. Arrian verrichtte de toss, en deze viel uit in het voordeel van HZP Schiedam, en dat betekende wit aan bord 1.

Aan bord 4 speelde Daniël van Loenen (HZPS, rating 1987) met zwart tegen Roel Trimp (C.S.V., rating 1979). In een rustige variant van het damepionspel verkreeg Daniël een geïsoleerde pion op d5, zwak of sterk is dan altijd het issue. De witte stelling oogde prettiger en gemakkelijker speelbaar. Tevens kwam Roel een half uur in tijd voor. Langzaamaan verdwenen de lichte stukken in het doosje, waardoor de remisekansen toenamen. Daniël liep voorzichtig weer op tijd in en bood remise aan. Roel speelde echter nog door, maar kwam er enkele zetten later toch achter dat de muziek er wel zo ongeveer uit was... alsnog remise dan maar.
½-½

Het verschijnsel “tactische opstelling” heeft als kenmerkende eigenschap dat op sommige borden een nogal ongelijkwaardig ratingverschil kan opduiken, zo ook aan bord 1. FM Leon Koster (C.S.V., 2320) speelde met zwart tegen Oleksii Kapitonenko (HZPS, 0000). Een ratingverschil van maar liefst 2330 punten De eerlijkheid biedt te zeggen dat Oleksii natuurlijk nog geen KNSB-rating heeft, maar ongetwijfeld ergens gezocht moet worden tussen de 2100 en 2200 punten. Olekssii bediende zich van de Schotse Mieses variant. Binnen de kortste keren sloeg de vlam in de pan, en moest het ergste worden gevreesd voor de witte monarch. Ondanks 20 minuten te hebben nagedacht over zet 14.Pf2?! werd het juist na deze zet van kwaad tot erger voor wit. Met uiterst efficiënt spel en een fraaie combinatie tot slot maakte Leon na 21 zetten een eind aan de partij.
1½-½

HZPS-teamleider David van der Mast (1856) had zichzelf tactisch aan het zwarte bord 2 gezet. Tegenstander Jan Peter Bogers (C.S.V., 1998) haalde het oude Evans-gambiet van stal. Een opening die David zelf ook nog al eens met wit placht te spelen. Zonder tussendoor met e5 te slaan op d4 speelde zwart La5. Een interessante partij. Om de ontstane zwarte ontwikkelingsachterstand in te lopen gaf David de gambietpion terug. Na dameruil leek de partij sterke remisetendensen in zich te hebben. Het begon echter precair te worden toen zwart teveel aan zijn loperpaar bleef hangen na de profylactisch bedoelde zet f6 verkreeg wit juist aanknopingspunten. De zwarte koning stond nog steeds kwetsbaar in het centrum, terwijl ook de lopers nu op voor zwart onhandige plekken werden teruggedrongen. Het witte geweld dat over de zwarte stelling werd uitgestort resulteerde in stukwinst… Na nog een paar zetjes gooide David de handdoek, en was het kampioenschap voor C.S.V. meteen een feit!
2½-½

Voor Mark Vermeer (C.S.V., 1979) had het “tactische concept” van de HZPS-teamleider ook onvermoede consequenties. Aan bord 3 trof hij met zwart de Schiedamse FM John van Baarle (2204). In een opening die de kenmerken van een geweigerd Wolgagambiet in zich droeg. Mark stelde zich op met een dubbelfianchetto, terwijl John een geïsoleerde d4 pion “opliep”. Langzaam maar zeker verkreeg John het initiatief en moest Mark gaan rekenen met allerlei voor hem nare combinatiemotieven. De vlam sloeg in de pan, en toen de rook enigszins was opgetrokken had John de dame en 6 pionnen en Mark een toren en een loper en 5 pionnen. Even leek het erop dat Mark een vesting had, maar dat was slechts schone schijn… Gedecideerd redde John de Schiedamse eer.
2½-1½

Al met al een waardige finale, met als terechte winnaar de Capelse S.V. Voor de Schiedammers gold het postulaat... “gegokt en verloren”!

Aad Juijn

  CSV            2069 - HZP Schiedam       2016 2½ - 1½
1. Leon Koster       z 2320 - Oleksii Kapitonenko   w   1  - 0
2. Jan Peter Bogers    w 1998 - David van der Mast   z 1856 1  - 0
3. Mark Vermeer      z 1979 - John van Baarle     w 2204 0  - 1
4. Roel Trimp       w 1979 - Daan van Loenen     z 1987 ½  - ½