ONZE BEKENDSTE schaakster Catharina Roodzant, geboren Glimmerveen

Op de familiesite van ONZE BEKENDSTE schaakster Catharina Roodzant, geboren Glimmerveen, is veel historie te lezen. We geven dit graag op de RSB-site door om ook deze herinneringen niet te vergeten:

De Rotterdamse Schaak Bond (RSB) mag volgens het proefschrift van Scholten (uit 1999) bogen op een schaakvorm, die uit 1820 dateert. Als de RSB zou zijn genoemd naar de echt oudste schaakvorm in het distrikt, dan schakelen we gelijk over op de naam: DSB: Dordtse Schaak Bond (DSB).


Catharina (Cato, Toos) Glimmerveen (1896 - 1999)

Dochter van Leendert Glimmerveen en Johanna Clara Deelman.

*  21.10.1896 in Rotterdam (Snellemanstraat).

  24.02.1999 te Rotterdam. (Zij woonde in Rotterdam op het adres Sluiskreek 434).

Hobby en beroep: Schaken; na de dood van haar man heeft ze 7½ jaar op een kantoor gewerkt en daarna, toen ze 67 was, nog een tijdlang bij een scheepvaartbedrijf "voor een goed salaris".

Trouwde 02.01.1918 met David Roodzant (25), ten tijde van de huwelijkssluiting van beroep bankwerker en geboortig uit Den Haag en wonende in Rotterdam († 17.02.1957, 64 jaar oud, te Rotterdam, Prins Hendrikkade 82-c).

David Roodzant was een zoon van Johannis Cornelis Pieter Roodzant, fabrieksarbeider, en Margaretha Geertruida Miermet. De vader van de bruidegom woonde in Tilburg; de moeder van de bruidegom was op de trouwdag van David al overleden.

Na haar huwelijk, in mei 1918, is Toos Roodzant-Glimmerveen met haar man officieel verhuisd naar Barking, een voorstad van Londen (Groot-Brittannië). Zij en haar man werkten al eerder, tijdens de Eerste Wereldoorlog, in de Engelse oorlogsindustrie. In 1922 kwam het echtpaar terug naar Nederland. David Roodzant werd toen chef op een kantoor in Rotterdam.

Catharina Glimmerveen achter het schaakbord kort voor haar honderdste verjaardag.

Van 1920 tot 1939 was Toos Roodzant-Glimmerveen de ongekroonde schaakkampioene van Nederland. Officieel bestond die titel aanvankelijk niet, omdat er te weinig vrouwelijke schakers waren. Mevrouw Roodzant speelde dan ook voornamelijk tegen mannelijke schakers. In 1935, 1936, 1938 en 1939 was zij volgens de Koninklijke Nederlandse Schaakbond officieel kampioene damesschaken van Nederland. In 1939 werd zij in een - in Haarlem gehouden - tweekamp tegen mevrouw Fanny Heemskerk verslagen met 4½ tegen ½ en daarmee beroofd van haar kampioenstitel. Fanny Heemskerk werkte als secretaresse bij de N.V. Drukkerij Jacob van Campen, waar in dezelfde tijd Toos’ broer Arie Glimmerveen als drukker en later als chef-drukker werkzaam was.

Zij heeft in de jaren ’30 deelgenomen aan internationale schaaktoernooien, onder andere in Stockholm en in 1939 in Buenos Aires. Dit laatste toernooi mislukte: toen in september 1939 de Tweede Wereldoorlog uitbrak, is zij - evenals andere Europese deelnemers - hals over kop naar Europa teruggekeerd.

Eind oktober 1996 kreeg zij veel publiciteit rondom haar honderdste verjaardag. Op de verjaardag zelf werd zij al schakende geïnterviewd in een NOS-sportprogramma op de televisie. Verscheidene dagbladen publiceerden interviews met haar. Ook na haar overlijden in februari 1999 - zij was 102 geworden - besteedden de meeste kranten aandacht aan haar. Een In Memoriam uit Het Parool en een overlijdensbericht uit De Volkskrant staan hier. Een uitvoerig artikel van Wijnand Dobbinga, gepubliceerd in het Rotterdams Jaarboek 1999, is ook op deze website overgenomen. Het staat hier.
Zij was ridder in de orde van Oranje-Nassau.


Top