Liam Vrolijk winnaar van 1ste Pathena On Tour

Liam Vrolijk is op 28 maart winnaar geworden van het 1ste Pathena On Tour evenement in Sliedrecht. Dit toernooi werd gelijk gehouden met het 35ste Alblasserwaardtoernooi van Schaakvereniging Sliedrecht waar ruim 70 jeugdspelers aan de hele regio aan meededen. Het Pathena On Tour toernooi is een nieuwe activiteit van Stichting Pathena.12 toptalenten uit de regio waren op de uitnodiging van Pathena ingegaan om een rapidtoernooi te spelen. In 2 gelijkwaardige groepen van 6, speelden de talenten 5 ronden, waarna de winnaars van de beide groepen tegen elkaar speelden om de winst. In de mooie (en vooral rustige) bovenzaal van de speellocatie van Schaakvereniging Sliedrecht (Gebouw de Havik) ontspon zich een mooi schouwspel. Mooie partijen, die live via internet, maar ook in de grote benedenzaal te volgen waren, doordat alle partijen op liveborden werden gespeeld, en veel spanning. De talenten wilden persé een goed toernooi spelen en er werd niets weggeven.In Groep 1 bleef het spannend tot op het eind. Wang Yang en Andrew Mensing wonnen 4 partijen en speelden tegen elkaar remise, waardoor een beslissingswedstrijd moest plaatsvinden. In een spannende snelschaakpartij was het uiteindelijk Wang Yang die won en zo een plek in de finale veiligstelde. Achter Andrew en Wang speelden 4 andere spelers om de derde plek, die ook nog voldoende was om met wat zakgeld naar huis te gaan. Uiteindelijk speelden Jorik Klein en Kevin Nguyen om die plaats, waarbij Jorik Klein in de onderlinge confrontatie de sterkste was en zo beslag kon leggen op de 3e plaats.In Groep 2 was de winnaar oppermachtig. Liam Vrolijk wist al zijn partijen te winnen en stoomde zo op naar de finale. Daarachter echter werd onderling flink gevochten om de ereplaatsen. Bart Dubbeldam wist uiteindelijk 2e te worden, maar de nummers 3,4 en 5 (Arne Pols, Lucas Nguyen en Adrian Mensing) hadden evenveel punten. Arne pakte uiteindelijk de 3e plaats.

En dan de finale. Pathena heeft al een verleden in spannende finales en deze was niet anders. Wang Yang en Liam Vrolijk deden niet voor elkaar onder en vochten spannende partijen uit. Uiteindelijk viel (onder toeziend oog van Burgemeester van Hemmen (uit Sliedrecht) in de derde finalepartij pas de beslissing. Liam wist door te breken en zo uiteindelijk de partij te winnen en het toernooi te beslissen. Rondom de borden, maar ook rondom het scherm in de benedenzaal, waar commentaar werd gegeven op de partijen, was het bloedstollend spannend. Een mooi einde van een geslaagd toernooi.

Liqin Lu won de finale van het Alblasserwaard toernooi en zal zo ook worden uitgenodigd voor het volgende Pathena On Tour evenement. Wanneer dat zal zijn is nog niet bekend, maar geďnteresseerde schaakverenigingen kunnen contact zoeken met Stichting Pathena. Wellicht al bij een volgend Grand Prix toernooi van de RSB.


1ste Pathena On Tour toernooi