Sliedrecht - de Willige Dame (Dordrecht): Voer voor schaakhistorici

De basisteams van Schaakclub Sliedrecht (anno 1935) en schaaksociėteit de Willige Dame uit Dordrecht (anno 1983) spelen voor de eerste maal tegen elkaar. De wedstrijd heeft als inzet de bezetting van de plaatsen twee, drie en vier in de promotieklasse. Erasmus 1 is al kampioen en onbereikbaar voor Sliedrecht 1.

Een eerste duel tussen een club uit de centrumgemeente Dordrecht en een vereniging uit de streek is altijd voer voor schaakhistorici.

Vergelijkbare verhalen hoor je ook uit andere schaakgebieden uit de RSB. Zo is voor de IJssel uit Moordrecht een wedstrijd tegen Messemaker altijd speciaal en gaat het op de eilanden in ZHZ ook om historische ontmoetingen.

Het is lang geleden dat er schaakgeschiedenis werd geschreven in de RSB-competitie in de Drechtstreek. Schaakclub Sliedrecht speelde in maart 1981 voor de eerste maal tegen het toen net nieuwe Groothoofd 1 uit Dordrecht en won fors. De club promoveerde daarna voor de eerste maal in de clubgeschiedenis naar de promotieklasse van de RSB. Het college van burgemeester en wethouders van Sliedrecht vond dat namens de gemeente groot sportnieuws.

Sliedrecht is gebleven en Groothoofd ging, na tot in de eerste klasse KNSB gekomen te zijn, enkele jaren geleden in Dordrecht op. Voor Sliedrecht volgde uiteindelijk de promotie naar de derde klasse KNSB. Dat landelijke niveau werd vorig seizoen noodgedwongen verlaten. Een kwart eeuw na Groothoofd - Sliedrecht volgt vrijdag 7 april op de eerste verdieping boven cafe de Huifkar aan de Kerkbuurt in Sliedrecht het eerste treffen tegen de schaaksociėteit de Willige Dame uit poffertjessalon Visser.

De schaaksociėteit speelt voor de vijfde keer in de hoogste RSB-klasse en wist tot vorig jaar Dordrecht 1 en Sliedrecht 1 boven zich op KNSB-niveau. De schaaksociėteit hecht aan een eigen schaakkarakter, maar heeft overeenkomsten met de tegenpartij. Sliedrecht en de Willige Dame hebben een horecagelegenheid als thuishaven. Gezelligheid en persoonlijk contact zijn bij de twee schaakorganisaties sleutelwoorden.

Poffertjessalon VISSER, nabij het Scheffersplein in centrum Dordt, wordt vanaf 1987 op dinsdagavond de vertrouwde huiskamer van de Willige Dame genoemd, waar inmiddels 24 spelers aan het kampioenschap meedoen. COR PAANS is vanaf het begin de voorzitter/praeses en de eigenaar van Visser (Jaap Mol) is recordhouder clubkampioen.

Bij Sliedrecht hoort de vrouw achter de bar, Anita, tot de geheime wapens van de Sliedrecht-formule. Ze is intussen opgenomen in het huurcontract voor de speelzaal en geniet zeker dankzij het ijzersterke clubblad van Sliedrecht bekendheid. De club geniet wereldwijd in schaakkringen ook bekendheid dankzij de opening de Leeuw. Overigens had Wim Hokken van die club al eerder de bijnaam de Leeuw van Sliedrecht. Oud-voorzitter Jan Veenis lijkt er bestuurslid voor het leven te zijn en dat past ook bij de bijzondere clubsfeer.

Eén schaakfeit is bij het eerste duel Sliedrecht - de Willige Dame op voorhand duidelijk: Na afloop kunnen de spelers gewoon zeggen: tot volgende jaar in de promotieklasse voor een revanche... (kopy over schaakhistorie tussen clubs welkom bij de webmaster)