In Memoriam Klaas de Ruijter

Klaas tijdens het RSB Persoonlijk Kampioenschap 13 augustus 2014

Hoogvliet-Rt, dinsdag 12 mei 2015

Met grote droefenis heeft het bestuur kennis genomen van het overlijden van ons gedreven lid Klaas de Ruijter in de nacht van 11 op 12 mei. Hoewel Klaas zijn overlijden op zich voor ons niet helemaal onverwacht is, is dit moment voor ons allen een grote schok. Wij wisten natuurlijk dat het al een tijdje niet goed ging met Klaas, maar wij hadden allen gehoopt dat hij nog wat langer in ons midden zou zijn.

De vereniging bestaat dit jaar 45 jaar en Klaas is bijna vanaf het begin af aan lid geweest. Hij was vergroeid met Shah Mata en in zekere zin de verpersoonlijking ervan. Hij vond schaken heel belangrijk, maar ook de zaken ernaast. Lang geleden het 'plintje gooien', maar recenter het pokeren. Toch waren dat maar bijzaken. Schaken was zijn lust en leven. Niet alleen op de club, maar Klaas was ook een frequente en graag geziene gast op tal van toernooien. Hij was fanatiek, maar kon ook goed tegen zijn verlies. Sterkere spelers wisten bovendien dat je altijd voor hem moest oppassen, want hij kon van iedereen winnen. Hij leverde ook zijn bijdrage aan de vereniging. Gewoon door er bijna altijd te zijn en voor iedereen een praatje over te hebben, maar jaren geleden ook als lid van het bestuur.

Zijn fanatisme nam door zijn ziekte niet af. Integendeel. Klaas heeft tot het laatst gestreden. Niet alleen tegen zijn ziekte, maar ook op het bord. Hij wilde nog graag kampioen worden met het tweede, maar dat is net niet gelukt - ondanks zijn belangrijke bijdrage aan het goede resultaat van dat team. Ook deed Klaas tot op het laatst aan toernooien mee. Schaken was zijn lust en leven.

Klaas is niet meer. Hij laat een grote leegte binnen Shah Mata achter. De vereniging zal nooit meer hetzelfde zijn. Uiteraard gaan onze condoleances ook uit naar Hanni en de kinderen. Voor hen is dit verlies nog veel sterker dan voor ons. Wij wensen hen sterkte in de verwerking ervan.

Klaas, rust zacht.

Het bestuur.
*****