Verslag 1e Girls for Grandmastertoernooi

door Dolf Meijer

Zaterdagochtend stroomde de schitterende speelzaal van het NH-Atlantic hotel in Kijkduin vol met gemotiveerde meiden voor het eerste Girls for Grandmaster toernooi. De bedoeling was om nu eens speciaal voor meiden een mooi serieus, maar ook supergezellig toernooi te organiseren.

Met deelneemster uit het hele land maar zeker ook veel uit de RSB was een mooie strijd verzekerd. De door het NH-Atlantic Hotel keurig verzorgde lunch zorgde ervoor dat er tussen de middag gezellig samen kon worden gegeten. De Jumbo zorgde nog voor de nodige extra lekkere versnaperingen. Daarna kon nog even een frisse neus op het strand worden gehaald, maar daarna ging iedereen weer vol aan de bak.

Extra leuk was dat Nederlands Kampioene Anne Haast gelegenheid om aan het eind van de middag langs te komen. Meiden die klaar waren met hun partij verdrongen zich om tegen haar te vlugger met slecht 1 minuut voor Anne en 5 voor haar tegenstandster. Dat Anne niet voor niets Nederlands Kampioene is, dragende kracht van het Olympiade team is en terecht uitgenodigd is voor de Challenger groep van het TATA-toernooi bewees ze: slechts een enkele keer moest zij haar nederlaag erkennen tegen een van de jonge talenten.

Anne Haast reikte ook de prijzen uit. Door gewoon veel te spelen, hard te trainen en vooral heel veel plezier in het schaken te hebben zou het volgens Anne zo maar kunnen zijn dat zij door een van de deelneemster in de toekomst voorbij zou worden gestreefd. Hoewel ze natuurlijk haar best ging doen dit zo lang mogelijk uit te stellen!

De stichting Pathena zorgde voor de live-borden. Als het allemaal werkt lijkt het zo simpel, maar ga er maar aan staan om dat even in een uurtje op te bouwen op zaterdag ochtend. Dit kan niet zonder een man die zijn hand daar niet voor om draait: Tu Tran.

Het toernooi verliep in de eerste plaats heel soepel door de perfecte locatie en de zeer sportieve houding van alle betrokken. Maar natuurlijk is het fijn om ook een paar mensen te hebben die assisteren bij de wedstrijdleiding. We willen de groepsleiders Margreet Mol, Frank Thoma en Jan Sijbesma met zijn perfecte assistenten Liqin Lu en Tommy Tran hartelijk bedanken!

We hopen dit toernooi in de toekomst een vervolg te kunnen gegeven met andere activiteiten waarbij meiden in goede sfeer hard kunnen werken om met z'n allen beter te worden. Wie weet krijgt Anne Haast dan nog eerder concurrentie dan ze denkt!

Vooralsnog kijken we terug op een zeer geslaagde dag, waarvan hopelijk iedereen heeft kunnen genieten.