Zaterdag 16 mei: 20e VINK Top 12 toernooi

In 1996 startte schaakvereniging De IJssel met het eerste Top 12 toernooi. Toen telde het toernooi twaalf deelnemers, die streden om de titel van beste schaker van de Zuidplasregio. Mede dankzij de sponsoring door Bouwbedrijf Frans Vink & Zn uit Moordrecht is het toernooi, inmiddels negentien jaar later, uitgegroeid tot een schaakfestival met 64 deelnemers. Die deelnemers wonen allen in de Zuidplasregio of spelen bij de aldaar gevestigde schaakverenigingen t.w. Moerkapelle, Nieuwerkerk a/d IJssel, de Waddinxveense Schaakvereniging en het Moordrechtse De IJssel.

Behalve de groep van de door de organisatie uitgenodigde toppers, de invitatiegroep, is er een kandidatengroep met twaalf subtoppers en voor de wat minder getalenteerde schakers een viertallen vierkamp waarvoor door elk van de vier verenigingen deelnemers zijn aangewezen. De winnaar van de kandidatengroep zal worden uitgenodigd voor de invitatiegroep van de top 12 van 2016. Daarnaast is er een jeugd top 12 met de sterkste jeugdspelers uit de regio onder de twaalf jaar. Ook de sponsor is met familieleden aanwezig. Zij strijden in de VINK groep om 'de beste Vink'.

Het 20e VINK Top 12 toernooi vindt dit jaar plaats op zaterdag 16 mei in De Zespunt in Moordrecht. Het deelnemersveld aan de hoofdgroep, de invitatiegroep, belooft weer een interessante strijd. Titelverdediger Henk-Jan Evengroen uit Moordrecht, actief bij Messemaker 1847 in Gouda, is natuurlijk van de partij evenals de clubkampioenen Pim te Lintelo van De IJssel en Wouter Vroegindeweij van Moerkapelle. Voorts de winnaar van de kandidatengroep 2015, Wim Mulder die uitkomt voor WSV en de kampioen rapidschaak bij De IJssel Léon Jacobse. De clubkampioen van WSV, Wim Hennink, is verhinderd en Léon Willemen, de clubkampioen van Nieuwerkerk a/d IJssel zag af van deelname. Het twaalftal wordt vol gemaakt met de spelers met de in april hoogste rating voor zover beschikbaar t.w. de bij het Goudse Messemaker 1847 spelende Jan Evengroen, Jesse van Elteren en Gerard van Ommeren van sv. Moerkapelle, Barthold Jansen van WSV, Edo Pouwelse en Hans Ranft van sv. Nieuwerkerk a/d IJssel en Frank Visser van De IJssel. Titelverdediger Henk-Jan Evengroen is met de hoogste rating de grote favoriet. Concurrentie is vooral te verwachten van zijn vader, al sinds 2007 steeds bij de top drie, en Gerard van Ommeren en Jesse van Elteren van Moerkapelle eveneens al meerder malen op het podium.

Het toernooi vindt weer een gastvrij onderdak in Gebouw "De Zespunt", Molenlaan 1a te Moordrecht. Wethouder Rik van Woudenberg van de gemeente Zuidplas geeft om 10.30 uur het startsein voor invitatie- en kandidatengroep. Om 13.00 uur beginnen de jeugdgroep en de VINK groep en om 13.15 uur gaat de teamwedstrijd van start. De prijsuitreiking zal naar verwachting rond 17.00 uur plaatsvinden. Op dit toernooi geen langdurig denkwerk, maar rapidpartijtjes van maximaal een half uur. Voor toeschouwers dus goed te volgen. Wie de toppers uit de Zuidplas in actie wil zien is van harte welkom. De toegang is gratis.