Sliedrechtse schakers laten Chess Queen zweten

SLIEDRECHT - Maar liefst 22 Sliedrechtse schakers namen het afgelopen donderdag op tegen één van Nederlands beste schaaksters van dit moment. Chess Queen Bianca de Jong - Muhren had haar handen vol aan de slimste sporters van Sliedrecht. Na ruim vier uur spelen bereikte het lid van het Nederlandse Olympiadeteam een score van bijna 73%. Zij won 12 partijen, speelde er 8 remise en verloor er 2. De simultaan vond plaats in het kader van de Nationale Sportweek.

Bianca de Jong-Muhren speelde in Sliedrecht tegen de spelers van de kampioensteams - het tweede en vierde team - alsmede clubkampioen Wim Pool, vraagprijswinnaar Theo Dekker en enkele talentvolle jeugdspelers. Dat het een zware avond voor de Chess Queen werd bleek na 2 uur spelen. Toen was er nog maar één partij uit (verlies van Jurgen de Haan), terwijl de tegenstand van de rest hevig was. Vervolgens boekte voorzitter Jerry van Rekom met De Leeuw een remise. Dat was de start voor flink wat winstpartijen voor de simultaanspeelster. Zo konden de routiniers Leo Koppelaar en JW Kraaijeveld hun koning omleggen voordat ze mat werden gezet en zag Peter Vis zijn Leeuw worden weerlegd.

Daarna stokte de motor even en volgden enkele grote verrassingen. Zo hielden Hans Vink en de pas een jaar schakende Yaro van Beest de damesgrootmeester op remise. Daarmee waren de verrassingen nog niet op, want ook Teunis den Rooijen en Jan Sulman remiseerden. Tussendoor konden wel de jeugdspelers Adrian Mensing, William Gijsen en Jorik Klein hun koning omleggen. Inmiddels was de strijd al 3 uur bezig en waren er nog enkele spannende partijen bezig. Schaakprobleemcomponist kon het ondanks enkele inventieve zetten niet bolwerken en ook Sami Al-yassin kon ondanks het nodige weerwerk niets anders doen dan de simultaanspeelster feliciteren. Inmiddels had Wout Boer zijn favoriete eindspel te pakken en dat leidde naar de eerste nederlaag van de Chess Queen. Vervolgens speelde de kersverse clubkampioen Wim Pool ook remise en ook Robert van Rekom boekte datzelfde resultaat na een spannende aanvallende partij.

André van Dieën en Martijn Stoker (opnieuw) leden een nederlaag, terwijl Henri Hartog de laatst was die zijn koning mocht omleggen. Theo Dekker beloonde zijn uitgebreide voorbereiding met een spannende partij, die hij uiteindelijk naar winst wist te spelen. dat betekende dus het tweede verlies voor de simultaangeefster. Na ruim 4 uur spelen was alleen jeugdspeler Andrew Mensing nog bezig. Optisch gezien stond hij gewonnen, maar bij het uitvluggeren verzandde de stelling in remise.

Moe, maar voldaan mocht de simultaanspeelster nog enkele cadeaus in ontvangst nemen alsmede een ovationeel applaus. Bianca de Jong-Muhren heeft zeker aan schaakpromotie gedaan en de simultaan zal in Sliedrecht nog lang nagalmen.