Evengroenen heersen op 20e VINK Zuidplas Top 12 schaaktoernooi
Links Henk-Jan en rechts Jan Evengroen

| Toernooisite | Foto's Ab Scheel |

Schaakvereniging De IJssel uit Moordrecht organiseerde zaterdag 16 mei het door Bouwbedrijf Frans Vink & Zn gesponsorde twintigste VINK Zuidplas Top 12 toernooi. Een rapidschaaktoernooi voor schakers die wonen in de Zuidplasregio of spelen bij de vier schaakverenigingen in dit gebied t.w. Moerkapelle, Nieuwerkerk a/d IJssel, de Waddinxveense Schaakvereniging en het Moordrechtse De IJssel. Er werd gespeeld in vier groepen, de invitatiegroep, kandidatengroep, verenigingsvierkamp en familieleden van de sponsor traden aan in de Vink groep. Normaal is er eveneens een jeugdgroep, maar vanwege vakantieperikelen bleken hiervoor onvoldoende kandidaten beschikbaar.

Na het startsein door wethouder Rik van Woudenberg van de gemeente Zuidplas bleek al snel dat vader en zoon Evengroen hun favorietenrol in de invitatiegroep waar maakten. Halverwege het toernooi was er een onderlinge salonremise en had vader Jan een enkel halfje verspeeld aan Hans Ranft. De naaste concurrenten, de IJsselspelers Léon Jacobse en Pim te Lintelo, volgden met een punt achterstand. Waddinxvener Barthold Jansen, vorig jaar nummer drie, moest na een goede start met drie opeenvolgende nederlagen veel terrein prijsgeven. Opvallend was de slechte start met vier nullen op rij van Moerkapellenaar Gerard van Ommeren, al vele jaren goed voor een podiumplaats. De Evengroenen verspeelden ook in de tweede toernooihelft weinig punten. Jesse van Elteren was de enige die Henk-Jan een halfje kon ontfutselen. Jan moest in de voorlaatste ronde wel een nederlaag incasseren tegen Léon Jacobse die in de eindstand clubgenoot Pim te Lintelo net voor bleef. Herstel was er voor Gerard van Ommeren na zijn slechte start scoorde hij 5½ uit 7 evenveel als zijn clubgenoot Jesse van Elteren die dankzij winst in de onderlinge partij hem nog net voor bleef. Voor de overigen waren de succes beperkt. Hans Ranft boekte naast zijn remise tegen Jan Evengroen nog een mooie zege tegen Léon Jacobse. Dat deed ook Frank Visser en Edo Pouwelse klopte Jesse van Elteren. Voor de kampioen van Moekapelle Wouter Vroegindeweij waren er vier overwinningen, maar daar tegenover stonden zes nederlagen. Promovendus Wim Mulder kwam er met slechts een enkele overwinning tegen Frank Visser niet aan te pas.

De onderlinge resultaten:Ook in de kandidatengroep met de door de verenigingen aangewezen deelnemers heerste een Evengroen, de voor Nieuwerkerk uitkomende Bernard. (zie foto boven) Met slechts twee remises, tegen Jeroen Eijgelaar en Peter de Louw, ook voor hem een topscore van 10 punten. Leeftijdgenoot Mart-Jan Luteijn, vorig jaar derde, gaf ook ditmaal goed partij. In de zesde ronde kwam hij alleen op plaats twee en stond die vervolgens niet meer af. Voor de derde plaats was het stuivertje wisselen tussen Jeroen Eijgelaar, Hans van Woudenberg en Rob Hoogland met Rob als winnaar. Dankzij zijn monster score werd Bernard samen met zijn broer Henk-Jan de winnaar van de magnum fles Proseco beschikbaar gesteld door wethouder van Woudenberg namens de gemeente Zuidplas voor de de speler uit Moordrecht met de hoogste score.

De onderlinge resultaten:In de dubbele vierkamp tussen viertallen van de Zuidplasverenigingen ging de eerste prijs naar het team van Nieuwerkerk a/d IJssel (Hans Dijkers, Han Everaars, Theo de Graaf en Leen Klein). (zie foto boven) Het team van De IJssel bestaande (Leen Boonstra, Arie Macdaniël sr, Aad van der Meer en Sjaak in 't Veld) eindigde hier als tweede. WSV uit Waddinxveen bestaande uit Nico Dannis, Menno van der Haven, Wim van der Hoek en Arjen Zuurmond werd derde en de vierde plaats was voor Moerkapelle (Jan Blok, Henk Doornheim, Arie Ymker en Remco de Zwart).

De eindstand:In de Vink groep streden familieleden (zie foto boven) van de sponsor ook dit jaar om 'de beste Vink'. In de laatste wedstrijd won Jan Vink door tijdsoverschrijding van titelverdediger Panc Vink en veroverde daarmee de eerste plaats. Panc Vink werd tweede en Frans Vink jr, Michel Vink en Peter Vink sr eindigden op een gedeelde derde plaats.

De verenigingsprijs voor het beste totaalresultaat ging naar Nieuwerkerk a/d IJssel. Zij verzamelden gemiddeld per deelnemer in totaal 21,2 punten. De IJssel kwam tot 18,3, WSV tot 13,3, en Moerkapelle sloot de rij met 11,3.

(M=Moerkapelle, MM=Messemaker 1847, N=Nieuwerkerk a/d IJssel, IJ=De IJssel, W=WSV)