Jan van Genderen winnaar van de KGO 2015!

vlnr: Ivo Lagendijk, Jan van Genderen en Mark van Putten

Na zijn remise tegen Ivo Lagendijk was Jan niet meer in te halen door de overige deelnemers van de 33e editie van de KGO. In een "versnelde draak" werden door beide spelers behoedzaam de zetten gedaan en na 14 zetten kon Ivo een pion winnen van Jan maar dan zou er een vreemde stelling op het bord gekomen zijn met veel losse pionnen. Daar wilden beide spelers zich niet aan wagen. Het remisevoorstel van Jan werd door Ivo aangenomen en dat is op zich al een unicum want Ivo slaat eigenlijk zulke voorstellen af maar wellicht dat Ivo ook wel inzag dat het met de weinige tijd die hij op de klok nog had onbegonnen werk zou zijn om voor de winst te gaan. Na afloop wist Jan te melden dat hij in de laatste 4 edities van de KGO maar 2 keer verloren had. In 2012 verloor hij in de slotronde van Reinier van der Wende en in 2014 was het Ruud van Hooff die won van Jan in ronde 4.

Het wordt dus zaak dat er bij de volgende editie schakers op gaan staan die Jan weer eens op een verliespartij trakteren. Voor nu is hij de terechte winnaar van de KGO want hij speelde dit jaar tegen alle 5 spelers die in de ranglijst eindigden op plaats 2 t/m 6. Jan won dit jaar van Maart van der Waal, Bonne Faber, Willem Jan Tanis en Ronald Sparreboom en speelde remise tegen Marcel de Ruiter en de al genoemde Ivo Lagendijk.

In de top 6 eindigden dit jaar 5 schakers van SOF uit Oude-Tonge en de nummers 2 t/m 6 hadden allemaal 5 punten uit 7 ronden. Het verschil zat hem in de weerstandspunten.

    Naam:      Vereniging   Punten  WP   
1. Jan van Genderen   SOF       6     32,5  
2. Mark van Putten   SOF       5     32,0
3. Ivo Lagendijk    SOF       5     29,5
4. Ronald Sparreboom  SOF       5     28,5
5. Willem Jan Tanis   Ontspanning   5     26,5
6. Marcel de Ruiter   SOF       5     26,5

Mark van Putten stelde zijn tweede plaats veilig door remise te spelen tegen Jan van Dam van De Pionier. In het begin had Mark een aanval op de pion op f7 maar Jan verdedigde daar bekwaam. Mark dacht lang na over een winnende combinatie daar maar was er niet zeker van of het tot een overwinning zou leiden. Ronald Sparreboom won in de slotronde van Cesar van Prooijen. Laatstgenoemde kwam volgens eigen zeggen slecht uit de opening en had daar heel de partij last van. Ronald maakte het netjes af en eindigde op 1 weerstandspunt net niet op het erepodium. Willem Jan Tanis speelde tegen Fred van Wieringen en won toen Fred op Damejacht ging en daarbij van een koude kermis thuis kwam. Hij raakte een stuk kwijt en zodoende kon Willem Jan een punt bijschrijven. Marcel de Ruiter speelde tegen Jan de Haan en Marcel had een pionnetje verschalkt van Jan. Na dubbele Torenafruil gaf dat pionnetje meer de doorslag voor de winst van Marcel.

Voor de rest waren er overwinningen voor Reinier van der Wende (tegen Jan van Huizen), Dennis Kasel (won van Frans Melaard), Piet Lesuis (won van Hans Becker), Jos Bosch (won van Sheila de Jonge), Peter Derrez (won van Johan duPree), Paul Kasel (won van Rinus Bom), Jan Vonk (won van Cees Vis), Leo Stelloo (won van Jan Donkersloot) en Adrie van Maurik (won van Maart van der Waal) Er waren ook een aantal remises de partijen tussen Bonne Faber en Leon Struik, Gerard van der Velde en Kees Bakelaar.

Aan het eind werden er twee partijen beoordeeld als mooiste partij van het toernooi en dat waren de overwinning van Jos Bosch op Koert Wijnands (in ronde 3) en de winst van Cesar van Prooijen op Jan Vonk (in ronde 4) De organisatie kan terugkijken op een geslaagd KGO en hoopt op nog meer deelnemers in 2016! Voor de volledige eindstand kunt u binnenkort terecht op de website van de De Zwarte Pion of op de facebookpagina van Schaakvereniging Oostflakkee www.facebook.com/SchaakverenigingOostflakkee kunt u ook informatie en foto's vinden van het toernooi.
Van Genderen geeft geen krimp in ronde 6 KGO 2015

Gerard van der Velde (L) en rechts Frans Melaard waar Frans nog genoot van zijn kwaliteitsvoordeel

In zijn eigen speellokaal in Oude-Tonge speelde Jan van Genderen tegen mede SOF'er Ronald Sparreboom. Jan had in de huishoudelijke competitie al twee keer dit seizoen gewonnen van Ronald en kon daarom een op revanche beluste Sparreboom verwachten. Het werd een spannende partij waar van Genderen met d4 opende. Op de vraag of dat Sparreboom had verrast gaf Jan aan dat hij zichzelf had verrast want hij opent dat eigenlijk niet meer. Op het moment dat de schrijver van dit stukje ging kijken bij de ontwikkelingen op het bord zag hij dat Jan een kwaliteit voor stond. Dame, Toren en Toren tegen Dame, Toren en Loper. Jan had wel minder tijd dan Ronald en nam toch zijn tijd om de beste zetten te zoeken. Aan het eind bleek dat de stukken van Jan beter konden samenwerken en werd Ronald gedwongen met zijn Koning over het bord te gaan in de hoop ergens een veilige plek te vinden. Jan bood die hulp in ieder geval niet en nadat Ronald zijn Dame moest geven voor een Toren kon Jan vlak daarna de felicitatie in ontvangst nemen.

In de strijd om plaats twee streed Marcel de Ruiter met zwart tegen Ivo Lagendijk. Ook dit zijn twee leden van SOF uit Oude-Tonge en het mag gezegd worden dat SOF dit jaar bezig is aan een sterk KGO toernooi. Ivo had zoals eigenlijk minder tijd en hadden beide spelers nog twee Torens op het bord en ook nog alle 8 pionnen. Marcel had wel 2 dubbelpionnen. Beide spelers hadden wel last van het geroezemoes van spelers die al klaar waren. Terwijl de tijd van Ivo minder en minder werd nam hij toch wat bedenktijd en wist de zetten te doen die Marcel het dusdanig moeilijk maakte dat hij opgaf.

Mark van Putten won van Peter Derrez en op de vraag hoe dat kwam gaf Peter heel droog aan dat Mark gewoon veel beter is dan hij. Cesar van Prooijen en Fred van Wieringen hadden een gelijke stelling waarbij Fred vond dat Cesar wellicht iets meer druk op de stelling van Fred had maar de winnende voortzetting werd niet gevonden. Willem Jan Tanis won van Kees Bakelaar, Piet Lesuis van Paul Kasel, Jan van Dam versloeg na pionwinst en daarna kwaliteitwinst van Dennis Kasel, Jos Bosch had een makkelijke avond want hij won heel snel van de wanhopig uit vorm zijnde Mark Lagendijk. Frans Melaard leek tegen Gerard van der Velde op een geheide winst af te stevenen want met een Toren tegen een Loper en allebei hetzelfde aantal pionnen kon hij rustig een winst vinden. Maar op een gegeven moment gaf Frans zijn Toren pardoes weg en gaf hij gelijk op. De enige Dame in het deelnemersveld, Sheila de Jonge, speelde tegen Cees Vis en zij kwamen remise overeen.

Remise was het ook tussen Jan van Huizen - Maart van der Waal, Adrie van Maurik en Bonne Faber en Leon Struik - Reinier van der Wende. Johan duPree won met een Loper meer van Arie Bliek. Op het bord bij de partij tussen Jan Donkersloot en Hans Becker stonden aan het einde twee koningen en twee pionnen netjes verdeeld. De partij werd in het voordeel van Donkersloot beëindigd doordat Becker met zijn Koning zijn pion niet meer kon verdedigen. Donkersloot liep daarna met zijn pion door naar de achterste rij.

Aanstaande maandag is de laatste ronde van de KGO van 2015. Huidig kampioen van Genderen gaat vol voor zijn volgende titel, hij staat met 5,5 uit 6 een vol punt voor op nummer twee, Mark van Putten, en nummer drie, Ivo Lagendijk. Het is aan Ivo de moeilijke taak om met zwart Jan tegen te houden. Mark van Putten speelt met wit tegen Jan van Dam. Er zal hoe dan ook een speler van SOF kampioen van de KGO 2015 worden en u bent uitgenodigd om dat te komen aanschouwen in Ouddorp in de Dorpstienden.
Ronde 5 KGO 2015: Jan van Genderen van -5 naar winst in 1 zet

Op de foto: Jan van Genderen (R) in zijn partij tegen Mark van Putten

In de Staver te Sommelsdijk werden 17 partijen gespeeld en de partij die het meest in het oog sprong was het SOF onderonsje tussen Mark van Putten en Jan van Genderen. Mark offerde een stuk voor 3 pionnen en ging met zijn pionnen naar voren om het Jan zoveel moeilijk mogelijk te maken. Jan zag het op zich afkomen en dacht lang na en gaf een stuk terug voor twee pionnen. Zo stond Mark dus een pion voor en later bleek dat Fritz de stelling +5 in het voordeel van Mark aangaf. Mark had schaak gegeven en hij kon dat niet vervolgen met nog een zet met schaak. Mark moest wel een zet doen en hij haalde zijn Toren van de H-lijn af. Dit was juist wat hij niet moest doen want nu was het Jan die dodelijk kon toeslaan. Loper h3 en het was mat in 2. Op de foto ziet men de beslissende stelling.

Marcel de Ruiter zou bij winst net als Jan op 3,5 punt kunnen komen. Hij moest dan wel zien te winnen van Cesar van Prooijen. Cesar had een pion meer maar ook een dubbelpion. Qua tijd ging het gelijk op en beide heren kwamen remise overeen. Ronald Sparreboom speelde tegen Jan van Dam en zij hadden een redelijk gesloten stelling waar na wat pionnenruilen een mogelijkheid opdoemde voor de witte Dame van Ronald. Jan verdedigde met een Paardenzet in eerste instantie maar de Dame dreef de Koning van Jan weg en met behulp van twee Torens kon Jan vlak daarna opgeven.

Fred van Wieringen en Adrie van Maurik gaven aan remise gespeeld te hebben en was de partij in evenwicht. Adrie gaf aan dat hij Fred wat nagespeeld had. Ivo Lagendijk speelde met zwart tegen Jan de Haan en kwam een Paard voor te staan en dat werden er twee nadat Jan nog wat probeerde te forceren. Hierna gaf Jan op en kon Ivo het punt bijtekenen. Bonne Faber en Kees Bakelaar kwamen ook remise overeen. Kees stond een pion voor maar hij zag de winnende voortzetting niet en durfde niets te forceren. Op het remisevoorstel van Kees hoefde Bonne niet lang na te denken. Willem Jan Tanis en Jan van Huizen speelden ook remise, hier was het ook gelijkopgaand hoewel Jan veel minder tijd had dan Willem Jan.

Leon Struik won met een stuk meer van Gerard van der Velde. Frans Melaard won van Jos Bosch, Dennis Kasel won van Koert Wijnands, Leo Stelloo won van Paul Kasel en Andre Poldervaart won van Mark Lagendijk. Die laatste gaf voor de 2e keer in dit toernooi een Dame weg. Arie Bliek speelde tegen Peter Derrez en een foutje van Arie bezorgde Peter een punt. Jan Vonk en Johan duPree stonden na de vierde ronde wat lager dan van tevoren was ingeschat. Johan dacht dat het kwam door te weinig gespeeld te hebben. Ook in de partij tegen Jan had hij een foutje in de berekening en daar profiteerde Jan niet in eerste instantie maar later wel. Als laatste van de avond waren Cees Vis en Piet Lesuis bezig. Cees stond een Paard voor en mede doordat Piet wel eens vergat de klok in te drukken viel de vlag van Piet.

Er staan weer wat leuke partijen op het programma voor ronde 6 en een ieder is op 16 juni van harte welkom in Oude-Tonge om o.a. koploper van Genderen in actie te zien tegen Ronald Sparreboom.

Voor de complete stand en andere informatie zie website De Zwarte Pion of op www.facebook.com/SchaakverenigingOostflakkee
Ronde 4 KGO 2015: Bijblijven of afhaken in Ouddorp

Op de foto: Mark van Putten (rechts) kijkt naar het verloop van de partijen.

De 7 koplopers wisten dat het bijblijven of afhaken (voor nu) zou zijn gisteravond in het gezellige bargedeelte van de Dorpstienden in Ouddorp. Ronald Sparreboom had een bye opgenomen en de overige 6 koplopers mochten tegen elkaar aantreden. Jan van Genderen mocht met wit tegen Willem Jan Tanis aantreden. Er was nog niets van het bord verdwenen en toen er wat geslagen werd volgde er een pionvorkje met stukwinst in het voordeel van Jan. Met deze overwinning blijft Jan aan kop en kon hij verder kijken wie hem in de strijd om het kampioenschap zou volgen.

Ivo Lagendijk met wit en Mark van Putten met Zwart speelden ook tegen elkaar en Mark stond volgens de kenners iets beter en Ivo had zoals bijna gebruikelijk tijdnood. De vlag van Ivo viel uiteindelijk en daardoor meldt Mark zich bij Jan van Genderen in de kopgroep. Marcel de Ruiter voegde zich ook nog bij Jan en Mark want hij won zijn partij van Reinier van der Wende. Reinier offerde zijn Loper op f7 maar de combinatie om Marcel te verslaan werd door Reinier niet gevonden. Marcel wist de partij winnend te beslissen met een aftrekschaak en Damewinst.

Er staan na de vierde ronde nu 3 schakers van SOF uit Oude-Tonge met een 100% score op kop. Zij worden door 4 schakers op een half punt gevolgd. Fred van Wieringen van de Pionier versloeg Peter Derrez en staat nu op plaats 4 samen met Jan van Dam, Cesar van Prooijen en Ronald Sparreboom. Jan van Dam won van Maart van der Waal waarbij Maart ondanks zijn goede verweer beetje bij beetje teruggedrongen werd. Cesar zette met behulp van een Paard en Koning en wat pionnen Jan Vonk mat. De partij tussen Adrie van Maurik en Andre Poldervaart duurde maar 11 zetten. Toen kon Andre opgeven. Hij zou Dameverlies leiden. Kees Bakelaar versloeg Jos Bosch en Jan de Haan versloeg Mark Lagendijk na een stuk achtergestaan te hebben.

Gerard van der Velde won van Sheila de Jonge, Jan van Huizen (wit) en Bonne Faber besloten hun Pionier onderonsje met remise. Rinus Bom had zich moeten afmelden en daarmee kreeg Arie Bliek het punt. Koert Wijnands en Cees Vis speelden tegen elkaar en de voorzitter van SOF won nadat hij de kwaliteit had gewonnen en met zijn Toren het verschil zou gaan maken. Frans Melaard won van Leo Stelloo. Leo dacht de Dame te gaan winnen van Frans maar de zet die hij in gedachten had was onreglementair; hij stond dan zelf schaak. Nu betekende het dus stukwinst voor Frans en daarna de partij. Leon Struik maakte het Jan Donkersloot dusdanig moeilijk dat Jan moest opgeven.

Voor de complete stand en andere informatie zie website De Zwarte Pion of op www.facebook.com/SchaakverenigingOostflakkee
Derde ronde KGO 2015 in Oude-Tonge: Dringen aan de Top!

Op de foto: Bonne Faber in rood shirt (links) en Rinus Bom (rechts)

In Oude-Tonge werd dinsdagavond de derde ronde van de KGO 2015 geschaakt en van te voren viel het op dat er vier koplopers waren die allen lid zijn van SOF uit Oude-Tonge.

De loting bracht voort dat deze vier koplopers tegen elkaar mochten aantreden en de verwachting was dat dit de meest interessante partijen van de avond zouden zijn. Mark van Putten tegen Ronald Sparreboom en Marcel de Ruiter tegen Jan van Genderen. Beide partijen eindigden in remise en daar waren de heren, volgens mij, wel tevreden mee. Voor de achtervolgers betekende dat er bij eigen winst ingelopen kon worden op deze vier. Van die achtervolgers was Reinier van der Wende wellicht de allergelukkigste. Hij zag dat Johan duPree een Dameoffer plaatste. Johan dacht na afronding van de zetten met stukwinst te komen maar hij had zich verkeken op een onreglementaire zet. Hierdoor ging zijn plan niet door en gaf hij, een Dame lichter, direct op.

Ivo Lagendijk kon bij winst zich ook melden aan de top en had dit keer geen last van tijdnood. Hij won al snel een stuk van Gerard van der Velde en daarna ook nog Damewinst en dus de partij. Willem Jan Tanis was met wit in gevecht met Jan de Haan. In 2012 eindigde deze partij nog in remise maar dit jaar won Willem Jan en eiste hij ook een plek op aan kop. Op een half puntje volgen nu o.a. Jan van Dam en Cesar van Prooijen, zij speelden remise, Peter Derrez (had een bye), Jan Vonk (won van Sheila de Jonge), Fred van Wieringen (won van Leon Struik), Maart van der Waal (won van Cees Vis) Jan van Huizen (won van Dennis Kasel)

De laatste speler die na winst op 2 punten kwam was Bonne Faber, hij won op het eind van de avond van Rinus Bom. Twee pionnen stond Bonne voor en die marcheerden richting de overkant en Rinus verdedigde met zijn Koning en overgebleven Paard. Dit was niet vol te houden want Bonne offerde 1 pion en kon daarna met zijn Koning en Loper er voor zorgen dat de overgebleven pion kon promoveren. Zo ver liet Rinus het niet komen en gaf op. Jos Bosch, zo hoorde ik van Jan van Genderen, had een hele mooie aanval geplaatst op Koert Wijnands en die kon dat niet pareren. Een andere spannende partij was die tussen Andre Poldervaart en Kees Bakelaar. Andre had wat geofferd en speelde vol op de aanval. Kees moest scherp blijven en toch ok proberen om wat terug te doen. Er dreigde van alles over en weer en nadat Andre een remisevoorstel van Kees in eerste instantie had afgewezen eindigde deze partij later toch in remise.

Frans Melaard was in een gulle bui en gaf zijn Dame weg en verloor daardoor dus van Hans Becker. Arie Bliek versloeg in een Pionier-onderonsje Leo Stelloo. Mark Lagendijk won weliswaar van Piet Lesuis, hij kwam een stuk voor maar had daarna het geluk aan zijn zijde dat Piet een combinatie miste waarbij het stuk terug had kunnen gewonnen. Dan had het heel erg waarschijnlijk een remisestelling geworden. Jan Donkersloot nam na zijn partij tegen Paul Kasel een wijntje en die smaakte hem wellicht iets beter omdat hij gewonnen had.

Aan kop staan nu 7 spelers met 2,5 uit 3. Het zal nog wel spannend blijven de komende tijd!
2e Ronde KGO, fileproblemen en korte partijen

Op de foto: Leo Stelloo (links) en Andre Poldervaart (rechts)

In de Staver te Sommelsdijk werd maandag de 18e de 2e ronde gespeeld van de KGO 2015.

De avond begon rommelig want er waren een viertal spelers de dupe van een lange file bij de Botlektunnel vanwege een ongeluk. Klokken werden ingedrukt en daar waar een ieder zich mentaal instelde op een lang avondje schaken was de eerste partij al weer afgelopen. Mark Lagendijk gaf een Dame weg en Peter Derrez kon een punt noteren. 9 zetten en het was over. De spelers die in de file hadden gestaan kwamen op 1 na allemaal binnen en konden aan hun partij gaan beginnen. Sheila de Jonge zag haar tegenstander niet komen en won zo haar partij. Er waren opvallend veel partijen vroeg in de avond, 22.00 uur is nog vroeg toch?, afgelopen. Drie partijen duurden toch wel flink wat langer en daar was maar 1 iemand bij betrokken, Jan van Huizen, die in de file had gestaan.

Hij speelde tegen Cees Vis, die in ronde 1 al een mooie remise had bereikt tegen Adrie van Maurik, en het ging gelijk op een Dame, Toren en Paard (Jan) tegen Dame, Toren en Loper (Cees) met allebei hetzelfde aantal pionnen. De tijd was ook nagenoeg hetzelfde en Cees stelde na afruil van Dame en Toren een remise voor welke door Jan geaccepteerd werd. Er waren wat aanwezigen die dachten dat de A-pion van Cees wellicht kon promoveren maar Cees zou wellicht met de tijd op de klok gedacht hebben dat het makken van een foutje sneller gemaakt was dan het vinden van de winst. Een andere partij die erg lang duurde en waar het nadenken over de winst te veel tijd kostte was de partij van Leo Stelloo. Hij ging ten aanval op de Koning van Andre Poldervaart. Het zag er dreigend uit maar de beslissende zet voor de winst kon Leo niet op tijd vinden en hij ging door zijn vlag heen.

De derde partij die lang duude was die tussen Leon Struik en Mark van Putten. Leon had in het begin een foutje gemaakt wat een pion kostte en Mark veroverde nog een tweede pion en ondanks het verdedigen van Leon kon Mark met zijn vrije h-pion naar voren en moest Leon zich gewonnen geven.

De uitslagen van ronde 2:

  White           - Black        Results
 1. Struik, Leon       - Van Putten, Mark  0-1
 2. Van Genderen, Jan     - Faber, Bonne    1-0
 3. Bom, Rinus        - De Ruiter, Marcel  0-1
 4. Sparreboom, Ronald    - Lesuis, Piet    1-0
 5. Vis, Cees         - Van Huizen, Jan   ½-½
 6. Tanis, Willem-Jan     - Wijnands, K.W.   1-0
 7. Bakelaar, Kees      - Van Maurik, A.L.  ½-½
 8. De Haan, Jan       - Bosch, Jos     1-0
 9. Lagendijk, Mark      - Derrez, Peter    0-1
10. Donkersloot, Jan     - Dupree, J.     0-1
11. Kasel, Dennis       - Becker, Hans    1-0
12. Van der Velde, Gerard   - Kasel, Paul     1-0
13. De Jonge-Spiering, Sheila - Bliek, Arie     1-0
14. Stelloo, Leo       - Poldervaart, Andre 0-1
15. Melaard, Frans      - Van de Waal, Maart 0-1
Volgende week dinsdag, 26 mei staan er interessante partijen te wachten met o.a. Mark van Putten - Ronald Sparreboom en Marcel de Ruiter - Jan van Genderen, alle vier lid van SOF uit Oude-Tonge waar ook gespeeld gaat worden.
De KGO is weer begonnen!

Overzicht speelzaal met op de voorgrond rechts Mark van Putten

In Ouddorp werd gisteravond de eerste ronde van de 33e uitvoering van de KGO gespeeld. Voor aanvang vertelde de voorzitter van de KGO dat de organisatie blij was met 36 deelnemers, er was er nog 1 die toch mee wilde doen met het toernooi. Een tegenvaller was dat één van de deelnemers, Maart v/d Waal, verstek moest laten gaan vanwege een ziekenhuisopname maar de verwachting was dat hij er in ronde 2 weer bij is. Hierdoor won Jan van Genderen reglementair. In het gezellige bar/café gedeelte van de Dorpstienden kregen de aanwezigen voor aanvang een door Drogisterij.net gesponsord notitieboekje en een pen gesponsord door vakbond CNV. Waarvoor dank! Daarna schoven de schakers achter het bord en werden deklokken en kon de zoektocht naar de beste zetten beginnen. Behalve in de partij Ivo Lagendijk - Sheila de Jonge want Ivo was wat later vanwege zijn werk daar werd de klok ingedrukt en zo begon Sheila met zo'n half uur voorsprong op de klok.

Er waren aan het eind van deze eerste avond een paar verrassende uitslagen te noteren. De remises van Jos Bosch (1344) - Willem Jan Tanis (1730), Adrie van Maurik (1685) - Cees Vis (1304) en wellicht in iets mindere mate de remise van Koert Wijnands (1308) - Mark Lagendijk (1550). Hier zie je maar dat ratingverschil geen reden tot wanhoop hoeft te zijn.

De overige partijen werden allemaal beslist in het voordeel van de spelers met de hogere rating maar dat ging niet zo maar zonder slag of stoot. De partijen tussen Andre Poldervaart - Jan van Dam en Cesar van Prooijen - Leo Stelloo duurden het langst van de avond en vooral Cesar van Prooijen mocht van geluk spreken want zijn tegenstander stond veel beter maar had te weinig tijd. Leo had wellicht een remisevoorstel kunnen doen om nog een halfje aan de partij over te houden. Jan van Dam nam de tijd om het pionvoordeel te benutten en met weinig tijd nog op de klok vond hij de zetten om zijn A-pion naar de overkant te loodsen.

De uitslagen eerste ronde:

White          Black           Results
Van Putten, Mark    Kasel, Dennis       1-0
Kasel, Paul       Sparreboom, Ronald    0-1
Lagendijk, Ivo     De Jonge-Spiering, Sheila 1-0
Van de Waal, Maart   Van Genderen, Jan     0-1
De Ruiter, Marcel    Melaard, Frans      1-0
Poldervaart, Andre   Van Dam, Jan       0-1
Van de Wende, Reinier  Van der Velde, Gerard   1-0
Bosch, Jos       Tanis, Willem-Jan     ½-½ 
Van Maurik, A.L.    Vis, Cees         ½-½ 
Becker, Hans      Bom, Rinus        0-1
Van Prooijen, Cesar   Stelloo, Leo       1-0
Bliek, Arie       Struik, Leon       0-1
Faber, Bonne      Donkersloot, Jan     1-0
Wijnands, K.W.     Lagendijk, Mark      ½-½ 
De tweede ronde is op 18 mei om 20.00 uur in Sommelsdijk in de Staver, het thuishonk van De Zwarte Pion.

De 33e editie van de KGO telt maar liefst 35 deelnemers

Op de foto Piet Lesuis die in 1925 is geboren en dit jaar gewoon weer meedoet met de KGO Chapeau Piet

Op 11 mei wordt in de Dorpstienden in Ouddorp de eerste ronde van het schaakkampioenschap van Goeree Overflakkee gespeeld. Aan dit toernooi, beter bekend als de KGO, doen dit jaar 35 deelnemers mee. De organisatie is hier erg blij mee. Het is het grootste aantal deelnemers sinds 2005. Toen deden er 40 schakers mee. Het record aantal deelnemers dateert van 1989 met maar liefst 50 schakers.

De KGO is een toernooi waar alle inwoners van Goeree Overflakkee mee mogen doen evenals de leden van de drie schaakverenigingen. Vanwege een samenwerkingsverband met Ontspanning mogen de leden van de Pionier ook meedoen. En dat dit goed bevalt blijkt uit het feit dat er dit jaar 7 deelnemers van de Pionier zijn. Verder zijn er dit jaar 3 huisschakers bij maar deze hebben wel een verleden bij een schaakvereniging.

Onder de deelnemers zitten een aantal oud kampioenen van het toernooi: Jan van Genderen, Cees Bakelaar, Johan duPree, Ronald Sparreboom en Mark van Putten. De kampioen van 2014, Ruud van Hooff kan zijn titel dit jaar niet verdedigen vanwege werk en studieverplichtingen. Het toernooi gaat zoals altijd over 7 ronden en er zijn 3 verschillende schaaklocaties. Er wordt dit jaar 3x in Ouddorp, 2x in Oude-Tonge en 2x in Sommelsdijk gespeeld.

Verdere info over de KGO 2015 kunt u vinden op de website van de Zwarte Pion. En nieuwsgierigen zijn altijd van harte welkom om te komen kijken!