Krimpen 3 RSB kampioen klasse 2A

door Michel van Cappellen

De kampioenswedstrijd van K3 werd een hele spannende! Door een aantal grote overwinningen stonden wij vooraf 7 bordpunten voor, maar door het onnodige verlies tegen Papendrecht stonden wij qua matchpunten nog steeds gelijk met Papendrecht. Van deze smet heeft K3 de rest van het seizoen last gehad. Er moest dus met minimaal 4,5-3,5 gewonnen te worden.

Adri van der Waal speelde op het laatste bord tegen Klaas Bax een vlotte en nuttige remise. Het voorkwam namelijk dat hij een mogelijk moeilijk eindspel moest gaan spelen. Met deze remise kwam Adri op 4,5 uit 7.

Kort daarop kon ik het volgende bord het volle punt binnen halen. Strategisch had ik een klein voordeeltje, maar Rocky van de Werff dreigde met aanval op mijn koning op de damevleugel. Dankzij ontwikkelingsvoorsprong (met zwart!) kon ik het centrum openen. Daarmee kwamen er tactische grappen in. 1 verkeerde zet van Rocky strafte ik af met een aanval op een toren en dreiging van een penning op dame en koning. Het leverde een kwaliteit en de ontwikkeling van de zware stukken op. Met 6,5 uit 7 scoorde ik ver boven verwachting. De Barend Brus-prijs lonkt.

Daarna ging het flink mis bij Robert en Floris. Beide verloren een stuk en konden kort daarop opgeven. Robert Casteleijn speelde zonder overtuiging en verpestte zijn mooie score, en bleef steken op 2,5 uit 4. Floris Doolaard behaalde 3,5 uit 6 en scoorde daarmee minder goed dan je op basis van zijn prestaties in de interne competitie en bij toernooien zou verwachten.

En dan sta je opeens achter, maar gelukkig waren er nog lichtpuntjes. David en Rick hadden een onduidelijke stelling, en Remko en Diederick stonden goed. Remko was bezig met een aanval op de koningsstelling en Diederick had de hele koningsvleugel van de tegenstander lam gelegd! Het duurde echter nog zo'n 1,5 uur voordat het volgende punt/remise werd gescoord. Piet van den Berg, de tegenstander van Remko, keepte goed en begon langzaam aan grip te krijgen op de stelling. In de andere partijen veranderd het stellingoordeel niet, maar de K3-spelers hadden aanzienlijk minder tijd. Wanneer Remko's tegenstander een pionnetje laat afsnoepen, en de zware stukken worden geruild ziet het er opeens weer goed uit. David en Rick krijgen de opdracht op remise te spelen. David Berendsen speelde onder zware tijdsdruk, maar bleef actief spelen en de goede stukken afruilen. De dameuitval van David was objectief niet de beste, maar ging gepaard met een remise-voorstel. Vanwege de dreiging van de dame en de beperkte tijd van Aart Burggraaf, werd overeenstemming bereikt. Ondanks dat David vaak op middelste borden speelde, kreeg hij de zwaarste tegenstand. Met 3,5 uit 7 speelde/scoorde hij bovenverwachting. Metname in de belangrijke wedstrijd tegen Papendrecht legde hij het vuur aan de schenen van Peter Kuiper (2080).

Diederick Casteleijn had geen materiaal gewonnen, maar speelde effectief met 2 stukken meer, en had een leuke matgrap ingebouwd. Toen Frank Plomp naar voren ging met zijn paard, ging de val in werking. Met een schaakje moest de vijandelijke koning de dekking van zijn toren opgeven, en dreigde er een "onderste rij-grap". Deze mooie partij was geen incident. Diederick speelde het hele seizoen heel erg goed. Met snelle aanvallen geeft hij zijn tegenstanders geen ruimte en zet ze klem, om vervolgens rustig te wachten op een foutje en ze mat te zetten. MVP van K3! Vanwege verlies in de 1ste partij kwam hij op 6 uit 7.

De partij tussen Rick Verhoog en Xander van Doorn bleef in evenwicht en toen beide spelers minder dan 30 seconden op de klok hadden, bood Rick remise aan. Overleg met z'n teamleider kostte een flink aantal seconden waardoor Xander genoodzaakt was te accepteren. Net als Diederick scoorde Rick 6 uit 7. Remko had de vijandelijke pionnen opgesnoept en er ontstond een eindspel van K+L+2 pionnen tegen K+P. Dit gewonnen eindspel liep nog bijna verkeerd af doordat Piet de kans kreeg om het paard tegen de pionnen te ruilen. In tijdnood besloot hij echter het paard te ruilen tegen de loper. Opeens was de vijandelijke koning kansloos tegen de verbonden pionnen.

Eindelijk de benodigde 4,5-3,5!!! Volgend seizoen wordt een flinke uitdaging, maar ik heb er al weer zin in! Iedereen (ook de invallers Mark Paul, Meike Riemens, Jildert Denneman en Jan B.) bedankt voor een leuk seizoen.

  Krimpen a/d IJssel 3  1751 - HI Ambacht 1      1664 4 - 3
1. Rick Verhoog      1875 - Xander van Doorn    1836  - 
2. Diederick Casteleijn  1770 - Frank Plomp      1667 1 - 0
3. Robert Casteleijn   1845 - Girair Hakopian       0 - 1
4. Floris Doolaard    1525 - Johan Kleinbloesem   1717 0 - 1
5. Remko Moerkerken    1873 - Piet van den Berg   1595 1 - 0
6. David Berendsen    1672 - Aart Burggraaff    1695  - 
7. Michel van Cappellen  1781 - Rocky v.d. Werff    1534 1 - 0
8. Adrie van der Waal   1668 - Klaas Bax       1602  -