Pathena Open - twee koplopers met 4 uit 4

Na de vierde ronde blijven er twee koplopers over, die allebei 4 uit 4 hebben gescoord. Allereerst Emory Tate, die Elwin van der Auweraert overrompelende, en daarnaast ook Peter Ypma, die in een verschrikkelijk spannende partij aan het eind van de avond wist te winnen van Floris van Assendelft. Beide schakers hebben nu een voorsprong van 1 vol punt op de achtervolgers.

Links Emory Tate, rechts Peter Ypma

In de achtervolging zijn de al eerder genoemde Elwin van der Auweraert, Henk Jan Evengroen, Dik van der Pluijm en Andrew Mensing. Zij hebben allen 3 punten en moeten dus in ronde 5 vol aan de bak om aansluiting te houden. Dit geldt nog meer voor IM Floris van Assendelft, NK jeugd-deelnemer Tjark Vos, Piet Hofstee en Bob Hoos. Zij staan inmiddels op 1,5 punt achterstand. In de B groep gaan wel de 3-punters Dik van der Pluijm en Andrew Mensing aan de leiding en die twee spelen in ronde 5 tegen elkaar. De winnaar kan daar dus ook een mooi gat slaan. In de C-groep gaat Liqin Lu met 2,5 punt aan de leiding. Tot ieders verrassing wist hij Steyn de Lange mooi te verslaan. We gaan zien of hij dit kan volhouden. Inmiddels is iedereen van de "nul" af. William Gijsen speelde een mooie partij met veel aanval en wist laat op de avond het punt definitief binnen te schaken.

Emory Tate heeft in Amerika een reputatie als aanvalsspeler opgebouwd. Wanneer we zoeken op zijn naam vinden we vele leuke stukjes, zoals: When you see your name next to Emory Tate's on the pairings chart, adrenaline may rush through your body as you prepare face a vicious predator. One of the most feared players in the U.S., Tate has built a reputation over the years as a swashbuckling tactician who will try to slash you to bits as brilliantly as possible… and he doesn't disappoint!

En in dit toernooi stelt Tate zeker niet teleur. De eerste ronde was nog moeizaam, maar hoe hij daarna zijn partijen won..... Eergisteren timmerde hij Tjark Vos eraf, en in de vierde ronde heette het lijdend voorwerp Elwin van der Auweraert:

Emory Tate had al zijn stukken al aanvallend opgesteld en Elwin heeft zojuist de beslissende fout gemaakt met 19…Pd7. Tate haalde nu uit met 20.Txd5! Lxd5 21.Lxd5 en allerlei matjes dreigen, bijvoorbeeld 21…Pf6 22.fxg6 Pxg4 23.gxf7+ Kh8 24.Lg7# of het in de partij gespeelde 21…Lf8 22.Lxf7+ Kxf7 23.fxg6+ Ke8 24.Pg7#

Zijn volgende tegenstanders zijn gewaarschuwd!