Pathena Open - IM Emory Tate nu al zeker van winst!

Emory Tate (L) Dik van der Pluijm (Foto's Ab Scheel)

Op IM Emory Tate staat dit toernooi geen maat. In de zesde ronde wist hij opnieuw te winnen. In een stijl die wij het gehele toernooi al van hem zien, wist hij Dik van der Pluijm te verslaan en daarmee op 6 uit 6 te komen. De enige achtervolger die nog kans maakte was Peter Ypma, maar die kon niet winnen van Henk-Jan Evengroen en moest in remise berus-ten. Zo heeft de eerste editie van het Pathena Open een Amerikaanse winnaar. En zeker een terechte winnaar, gezien zijn aanvallende spel dit toernooi.

Om de overige ereplaatsen wordt nog hard gevochten. Inmiddels staan Peter Ypma, IM Floris van Assendelft en Jan Evengroen op anderhalve punt achterstand (4,5). Floris won van NK Jeugd-deelnemer Tjark Vos en Jan versloeg Elwin van der Auweraert. Maar dat deze heren gaan uitmaken wie er nummer 2 en 3 gaan worden is allerminst zeker, want er zijn meer kapers op de kust. Met 4 punten doet ook Henk Jan Evengroen nog mee, en als de uit-slagen weer verrassend genoeg zijn, kan er ook nog één van de vele schakers met 3,5 punt dichterbij komen.

In de B-groep is het ook spannend. Dik van der Pluijm lijkt nog steeds de beste kansen te hebben om deze groep te winnen, maar vlak Andrew Mensing niet uit. Dit Sliedrechtse talent schaakt dit jaar niet mee bij het NK Jeugd, maar doet het in het Pathena Open heel goed. In de zesde ronde wist hij te winnen van Teus Dekker, en houdt zo de druk hoog op Dik. Maar als wij naar de ratingstijgers in Groep B kijken, dan scoren Richard Koopman en Piet Hofstee ook hoog. Het blijft in deze groep dus ongemeen spannend wie er uiteindelijk met de (rating)prijzen vandoor gaat.

In de C-groep lijkt Mahesh Patil op de goede weg om een mooi resultaat te behalen. Tegen Frans Vreugdenhil wist hij een fraaie remise te scoren en zo met een mooie ratingplus op 3,5 punt te komen. Hij blijft de jeugdspelers Tommy Tran ( mooie overwinning op Vashisg Gajadhor Sukul) en Liqin Lu (die een fantastische toernooistart kende) nog voor, maar de jeugd kennende gaan die het Mahesh nog knap lastig maken in de laatste ronde. Ook andere jeugdspelers kunnen nog een mooi toernooi-einde beleven.

De winnaar is bekend, maar voor de overige prijzen gaat het spannend worden en zal er in de laatste ronde stevig worden geknokt.

Voor alle partijen, foto's en verslagen: open.pathena.nl