Schaakfilm en schaken op het International Filmfestival te Rotterdam

In januari 2015 wordt op het International Filmfestival de prachtige schaakfilm The Dark Horse vertoond. (zie onderstaand de dagen en tijden en voor meer informatie zie: www.iffr.com/nl/films/the-dark-horse) In het kader van deze film is Schaakgenootschap Overschie door de organisatie van het International Filmfestival gevraagd om op zondagmiddag 25 januari 2015 om 15.15 uur in de Doelen (in de Willem Burger zaal) een schaakevenement te organiseren.

De eerste bordspeler van SGO 1, zijnde Henk Ochtman, zal deze middag op zo'n 10 borden een simultaan geven en tevens zullen wij een aantal schaakborden neerzetten zodat er nog een potje kan worden geschaakt. De deelname aan de simultaan is gratis.Dit luidkeels bejubeld drama uit Nieuw-Zeeland vertelt het waargebeurde, indrukwekkende levensverhaal van Genesis Potini, die tot zijn dood in 2011 vocht voor de toekomst van achtergestelde kinderen. Ondanks zijn eigen bipolaire stoornis leerde hij ze schaken en voor hun eigen kansen vechten. Grappig en rauw, en vooral intens ontroerend.

In eigen land wordt het Nieuw-Zeelandse drama The Dark Horse door critici beschouwd als een van de beste films van eigen bodem van de laatste jaren. Dit krachtige drama vertelt het waargebeurde en zeer bewogen levensverhaal van Genesis Potini, een in 2011 overleden Nieuw-Zeelander met een bipolaire stoornis. In een samenleving waarin het voor veel jongeren moeilijk is de verleidingen van het verkeerde pad te weerstaan, probeert hij met schaken het leven van die jongeren weer op rails te krijgen. Daarbij trotseert hij de moeilijkheden van zijn eigen aandoening en soms ook heel linke criminelen. The Dark Horse drijft op het sterke acteren van Cliff Curtis, die eerder te zien was in Whale Rider (2002) en Once Were Warriors (1994). Ook de regie van de jonge filmmaker James Napier Robertson, die zelf het scenario schreef, maakt indruk. Zijn film is vaak komisch, soms rauw maar bovenal intens aangrijpend. The Dark Horse dreunt nog lang na.

Vertoningen 
The Dark Horse  Oude Luxor     vr 23 jan   19:30 
The Dark Horse  Pathé 1      za 24 jan   22:00 
The Dark Horse  Pathé 5      zo 25 jan   12:45 
The Dark Horse  LantarenVenster 6 za 31 jan   11:30 
Ronald Verbeek
Voorzitter SGO