Schaakthriller
Jos van Dos, DE HERSENKRAKER (door Koert Wijnands)

Koert Wijnands, voorzitter van SV Oostflakkee (SOF) heeft zijn derde boek geschreven. Het eerste ging over hun huis in Frankrijk. Het tweede over 25 jaar KGO het schaakkampioenschap op Goeree-Overflakkee. En nu dus een echte roman, een thriller waarbij schaken een belangrijke rol speelt.

Het boek mag uniek genoemd worden. Niet alleen omdat er twee ik-figuren zijn die elkaar beurtelings tegenspreken dan wel aanvullen en een deel ook in de derde persoon is geschreven. De gegevens zijn ook uniek.

De eerste en belangrijkste ik-figuur is Jos van Dos. Jos is een vervelend, naar, eng ventje. Op zijn tiende verjaardag krijgt hij een TV. Hij ziet daarop een documentaire over het ontstaan van rede en verstand bij de mens. In de oertijd at men namelijk de hersens van de verslagen vijanden op en zodoende werden bepaalde stoffen overgedragen op de kannibalen. Die documentaire bestaat echt. Jos denkt na en besluit "hoofdendokter" oftewel hersenchirurg te worden. Zijn hele leven wordt er op ingesteld. De tweede ik-figuur is Herman. Herman is de slaaf, volger en stalker van Jos. Hij is idolaat van Jos en doet letterlijk alles om Jos verder te helpen. In eerste instantie achter de schermen zonder dat Jos dit weet, later werken ze samen. Jos kan Herman echter niet uitstaan en diens leven hangt dan ook een paar maal aan een zijden draadje. Herman is er van overtuigd dat Jos zijn vriend is.

Samen en apart plegen zij hun misdaden. Zij beleven geen plezier aan hun moorden, maar zien dat als een noodzakelijkheid. Jos ontdekt het schaken en door zijn werken verandert hij van een zeer matige schaker in een topschaker. Hij besluit de hersens van de wereldtop in schaken te gaan gebruiken om wereldkampioen te worden. Hij nodigt hen allemaal uit!!!

Tip: Er zijn mensen die altijd eerst de laatste bladzijde van een boek lezen. Dan weten ze hoe het afloopt. (?) Niet doen. De ontknoping komt echt wel en die staat waar hij hoort te staan: Aan het eind.

Al met al een vlot leesbaar en spannend boek.
Te bestellen op www.boekscout.nl of onder ISBN: 978-94-022-1441-3 in de plaatselijke boekhandel.