Klik op diavoorstelling of (hier) voor het fotoalbum!

Foto's Teun Koorevaar

Schaken voor het goede doel bij Nationale-Nederlanden

Afgelopen maandagavond werd in het prachtige Delftse Poortgebouw van Nationale-Nederlanden een snelschaaktoernooi gehouden in het kader van de Roparun. Een mooi initiatief van medewerkers van Nationale-Nederlanden Pensioen, Team 21. Op allerlei manieren probeert men geld in te zamelen voor dit goede doel. De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs naar Rotterdam met als doel geld op te halen voor mensen met kanker. Naast de estafetteloop worden veel nevenactiviteiten georganiseerd met hetzelfde doel. Dit snelschaaktoernooi is er een van. Na de inleiding van Sabine Hamelink opende Hans Böhm het toernooi, interviewde Sabine en Ronald Möhrke en haalde herinneringen op uit tijden van wel eer toen verzekeringsmaatschappijen en banken nog een belangrijke rol speelden bij het schaken. Wie herinnert zich niet de notatieboekjes van NN?

Voor de directie van NN had Hans Böhm nog een tip: Verdubbel de opbrengst van deze avond! De tip werd in dank aanvaard en de directie verdubbelde de opbrengst. Klasse! De organisatie van het toernooi was geweldig. Veel NN-ers waren present om alles in goede banen te leiden onder leiding van Ronald Möhrke en Sabine Hamelink. Wat een gastvrijheid mochten we deze avond genieten en wat een ambiance! Namens de Rotterdamse Schaakbond werd het toernooi strak en goed geleid door Simon van der Beek, André Osinga en Rienk v.d. Pluim. Dat kan je wel aan deze mannen over laten. De prijsuitreiking geschiedde door Ronald Möhrke en Angelo Ayala, de voorzitter van de RSB.

Er deden ruim 50 schakers mee waaronder ook medewerkers van NN. Wim Koster, NN-medewerker en lid van schaakvereniging RSR Ivoren Toren, won het toernooi. Het ligt in de bedoeling om het aantal deelnemers volgend jaar minstens te verdubbelen, maar nog liever 200 deelnemers. Waarom zou dit niet kunnen? Bijgaand een aantal foto's, want beelden zeggen meer dan woorden en hieronder nog een persoonlijk bijdrage. Voor meer informatie, eindstanden en foto's klik hier.

Wat is uw relatie met Nationale-Nederlanden?

In de eerste ronde speelde ik tegen Reinout Rijpkema , hij vervult bij NN een IT-functie en hij verraste me met de vraag: 'Wat is uw relatie met Nationale-Nederlanden?' Zo'n soort vraag kreeg ik meer deze avond. Veel stof tot nadenken.

Het mannetje en vrouwtje met de hond en paraplu

Van 1961 t/m 1969 heb ik, als zeer jong broekie, gewerkt bij de Rotterdamse Verzekering Sociëteiten (RVS) in het nieuwe gebouw aan de Westerstraat . Dit gebouw bestaat al niet meer omdat panden aan de Westerstraat plaats moesten maken voor de bouw van de Erasmusbrug. Van Someren was onze grote baas. Inderdaad ja, de man van Haya Van Someren-Downer (VVD). In de bedrijfskantine werden vaak schaakactiviteiten georganiseerd zoals het bedrijvenschaak en simultaans. Twee oudere collega's bekleedden belangrijke posities in het bestuur van de Rotterdamse Schaakbond (Dannijs en De Jong).

Louis en Truus van Gaal

Truus, de huidige vrouw van Louis van Gaal , en haar vader Bas Opmeer, werkten ook bij de RVS. Bas Opmeer, een markante persoonlijkheid, had een belangrijke functie in de automatisering. Het was het ponskaartentijdperk met de grote Hollerith machines, de voorloper van het IBM-tijdperk. Truus heeft lang bij de RVS gewerkt en werd uiteindelijk Hoofd Evenementen van Nationale-Nederlanden en volgens mij heeft ze in die functie Louis van Gaal tijdens het WK 1994 leren kennen en in 2008 trouwden ze.

Mijn vrouw heb ik voor het eerst ontmoet bij de RVS.

Verzekeringen en pensioenen

De opleiding actuariële wiskunde werd gegeven op het hoofdkantoor van Nationale-Nederlanden aan de Schiekade. Hier kregen we les van de eerbiedwaardige heer Sattler, gezaghebbend actuaris bij NN. Hij heeft over dit vak een mooi leerboek geschreven samen met De Heer, veel artikelen in vakbladen gepubliceerd en hij was ook een uitstekende leermeester.

In 1969 verliet ik het verzekeringsvak en de RVS , opgegaan in Amfas, is later overgenomen door Nationale-Nederlanden, onderdeel van de ING Groep. Ik besloot tot volledige omscholing en ging me richten op de informatica en de bedrijfskunde bij het internationale havenbedrijf Van Ommeren. Dertig jaar later werd ik verantwoordelijk voor de fusie van de pensioenfondsen en de harmonisatie van de pensioenregelingen van Van Ommeren en Pakhoed. Deze twee oer-Rotterdamse bedrijven besloten in 1999 te fuseren en gingen verder onder de naam Vopak. Inmiddels is Vopak uitgegroeid tot het grootste onafhankelijke tankopslagbedrijf ter wereld. In deze periode had ik veel contacten met de beleggingstak van ING en met de verzekeringstak Nationale-Nederlanden. Ik herinner mij de contacten met Merel van Vroonhoven die een glanzende carrière heeft gemaakt in het bedrijfsleven en nu de bazin is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Schaakbestuurder

In 2002 zat deze klus er op en kon ik van mijn pensioen gaan genieten. Op het verzoek, van Kees Schrijvers, om voorzitter te worden van de Rotterdamse Schaakbond heb ik toen, na aanhoudend aandringen, positief gereageerd. Ik kende Kees Schrijvers niet en ik was volslagen onbekend binnen de Rotterdamse Schaakbond. In 2009 zat deze taak er op. Ik heb altijd veel waardering gehad voor Kees Schrijvers en zijn rol binnen de schaakwereld. Schaaksite.nl was een geweldig idee waarmee hij al langer rond liep. Het is nu al jaren de toonaangevende schaaksite in ons land.

Oude directiekamer Nationale Nederlanden

Het bestuur van de Stichting Neeltje Buis, een goede doelen stichting waarvan ik voorzitter ben, vergadert maandelijks in de statige directiekamer van het oude NN-gebouw aan de Schiekade.

Is de cirkel nu rond?

Vroeger waren verzekeringsmaatschappijen en banken belangrijke sponsors van de schaaksport (NN, RVS, Ohra, Interpolis, VSB , RABO etc.). Voor mij zou de cirkel pas rond zijn als de verzekeringsmaatschappijen en de banken het schaken weer zouden willen gaan ondersteunen. En dan met name het schaken en schaken leren op onze basisscholen. Jonge kinderen leren en oefenen vaardigheden waarvan ze een leven lang plezier kunnen hebben. Misschien zijn zij de toekomstige medewerkers of mogelijke directieleden van deze bedrijven. De stichting Het SchaaKKasteeL (ANBI) wil graag meedenken over de diverse vormen van ondersteuning en de exposure voor potentiële partners.

Het recent gestarte landelijke project 'Say Yes 2 Chess' toont aan dat er veel belangstelling bestaat voor schaken op onze basisscholen. In de afgelopen weken zijn al meer dan 3500 kinderen aangemeld uit alle delen van ons land. Een bemoedigende start.

Schaken voor de Roparun 2016!

Na deze geslaagde eerste editie van schaken voor de Roparun ligt het voor de hand dat volgend jaar de tweede editie wordt georganiseerd. Want allemaal hebben we in onze familie-, vrienden- en kennissen kring te maken met de gevolgen van de ziekte kanker. En financiële bijdragen om kanker te bestrijden blijven nodig. Hieraan moest ik nog denken toen ik tegen Cor de Wit was ingedeeld. In 2011 overleed zijn pas 50-jarige broer Dick en toen heeft de kunstenares Pia Sprong, vriendin van de gebroeders De Wit, in het kader van de actie 'Sta op tegen kanker' de 'Bruggenactie' gelanceerd. Een geweldig initiatief dat nog steeds loopt.

De organisatie van het snelschaaktoernooi staat als een huis, Hans Böhm heeft zijn medewerking voor 2016 al toegezegd en ik wil graag met Sabine, Simon, Ronald meewerken om het aantal deelnemers volgend jaar al op 200 te krijgen. Mooier zou nog zijn als we 's middags 200 basisschoolkinderen zouden kunnen uitnodigen en 's avonds 200 junioren en volwassenen.

Team 21 van Nationale-Nederlanden Pensioen en het RSB -team nogmaals bedankt voor deze geweldige en gastvrije avond.

Bij leven en welzijn tot volgend jaar!

Teun Koorevaar