Tata Steel Chess bezoekt vandaag Rotterdam. Kom langs bij dit spektakel!

We hebben allemaal reikhalzend naar deze dag uitgekeken. Rotterdam had al ervaring met de Tour de France en vele andere grote internationale sportevenementen en nu komt dus ook het belangrijkste schaakevenement ter wereld naar onze stad. Om precies te zijn: niet de hele spelerskaravaan trekt massaal uit Wijk aan Zee naar onze wereldhavenstad. Maar wel de Grootmeestergroep A met 14 van de beste schakers van de wereld, waaronder 5 Top-10 spelers!

De schaakgoden Magnus Carlsen (wereldkampioen), Anish Giri (Nederlands kampioen) en ook de te kloppen man Levon Aronian, die het toernooi al vier keer heeft gewonnen komen voor een dag naar Rotterdam. Gevaarlijke outsider is debutant Fabiano Caruana, de Italiaanse nummer 2 van de wereld. Anish heeft al tegen deze drie grootmeesters gespeeld en kan tevreden zijn met drie halfjes.

De Noor Carlsen kan dit jaar zijn vierde toernooizege halen en naast de Armeen Aronian komen, maar wint Aronian het toernooi dan evenaart hij het record van Anand. Juist morgen is de confrontatie tussen deze twee mastodonten. Zij ontmoeten elkaar op dit platform al voor de achtste keer en ondanks hun jonge leeftijd kun je al spreken van een 'klassieker'. Terecht dat deze ontmoeting dus zo dicht bij de Kuip wordt gespeeld.

De lokatie van de dit bijzondere gebeuren is het mega-grote gebouw De Rotterdam van de internationale beroemde Rotterdamse architect Rem Koolhaas van het Office for Metropolitan Architecture. Dit grootste gebouw van Nederland is tijdens de wedstrijden te bezoeken. We vertrouwen op een grote belangstelling van het publiek. Het adres is Nhow Hotel De Rotterdam, Wilhelminakade 137, 3072 AP Rotterdam. De opening van de speelronde is een gongslag door de Rotterdamse Sportvrouw van het Jaar 2014.

Er is mogelijkheid voor het live bezoeken van de speelzaal. Uiteraard met de bijbehorende discipline zoals bekend van de zeer rustige speelzaal in Wijk aan Zee. De wedstrijden zullen live te volgen zijn in een analyseruimte, er komt een informatiekraam, er is gelegenheid tot schaken en dat allemaal gratis (let wel op het betaald parkeren natuurlijk). Het gebouw alleen is al een bezoek waard. Kom dus vandaag langs op deze historische dag.

Dit zijn de wedstrijden waar het om gaat:

Round 5 - Thursday the 15th
Vachier-Lagrave, M. - Van Wely, L. 
Ding, L.      - Ivanchuk, V. 
Saric, I.      - Radjabov, T. 
Giri, A.      - Jobava, B. 
So, W.       - Hou, Y. 
Wojtaszek, R.    - Caruana, F. 
Carlsen, M.     - Aronian, L. 


Meer informatie over de Rotterdamse activiteiten rondom Tata Steel: www.abscheel.nl/TataSteelChessRotterdam
OfficiŽle website van TataSteel: www.tatasteelchess.com