Tata Steel is zeer tevreden over het bezoek aan Rotterdam… smaakt naar meer

Donderdag 15 januari is de Grootmeestergroep A van het Tata Steel Toernooi, eerder bekend als het Hoogovenstoernooi en het Corustoernooi, op bezoek gekomen in De Rotterdam om de vijfde ronde te spelen. Dit is niet ongemerkt voorbij gegaan. Voor het Rotterdamse evenement is er in verschillende media aandacht geschonken, wat resulteerde in een overweldigende belangstelling in gebouw De Rotterdam.

Voor de opening kwam burgemeester Aboutaleb op bezoek. De grootmeesters werden toegesproken en na de nodige fotomomenten bleef de burgervader nog geruime tijd aanwezig om stil te staan bij verschillende activiteiten. De officiële opening werd echter niet gedaan door de burgemeester maar door een andere topper, maar dan op sportgebied. Wel een sport met een bijzondere overeenkomst met schaken. Er zijn namelijk zeer weinig sporten waarbij je de tegenstander mag slaan. Nouchka Fontijn is Europees Kampioene Boksen en Rotterdams Sportvrouw van het jaar 2014. Zij mocht op de gong slaan om precies 14:00.

De grote commentaarruimte was steeds goedgevuld, de persruimte was afgeladen en de speelruimte was eigenlijk ook een 'persruimte'. Achter de begrenzing was het een drukte van jewelste, waarbij menigeen zijn hart vasthield bij de gedachte dat deze vloer weleens niet op zo'n massa berekend zou kunnen zijn. Aan de andere kant van het lint speelden de grootmeesters alsof ze alleen in de ruimte waren. Topconcentratie. Een spanning om te snijden. De vijfde ronde kan natuurlijk cruciaal zijn voor de kansen op de eindoverwinning. Twee favorieten Carlsen en Aronian streden om slechts een punt. De wereldkampioen voldeed aan zijn status en zette Aronian gedecideerd opzij.

Daarmee vergrootte Carlsen zijn kansen om langzij te komen in aantal toernooizeges. Het is nog de vraag of dit zijn vierde zege wordt, want hij staat nog een vol punt achter Ivanchuk die speelt als herboren. Hij kon zich zelfs een vroege remise permitteren om eens goed van zijn Rotterdamse bezoek te genieten.

Er was mooi Nederlands succes. Anish Giri won in een 'snelle' partij van de Georgiër Baadur Jobava. Loek van Wely haalde knap remise met zwart tegen de Française Maxime Vachier-Lagrave. Voor de Italiaan Fabiano Caruana is het bezoek aan Rotterdam op een deceptie uitgelopen. Hij capituleerde tegen de Pool Wojtaszek, die verrassend tweede bleef.

Niet alleen de meestergroep kon zich verheugen op een grote belangstelling. Er waren veel nevenactiviteiten die veel publiek trokken. Drie groepen van in totaal 90 kinderen rouleerden rond vier activiteiten. Een rondleiding op de speelverdieping van de grootmeesters, live-analyse van de wedstrijden, een heuse film en natuurlijk lekker schaken met elkaar.

In de entreehal werd als kers op de taart het Pathena Young Talents toernooi. De veertien uitgenodigde spelertjes hoefden niet lang na te denken of ze wilden meedoen. En dat was te zien, ze speelden dat de vonken ervan afvlogen. Toen de stofwolk was gaan liggen trok favoriet Robby aan het langste eind. Maar er was meer. Hans Böhm gaf een simultaan. Er kon gespeeld worden met het Rotterdamse schaakspel in een prachtige groen witte variant. Vier schaakcomputers stonden ter beschikking. En onze nieuwe RSB-folder zag het levenslicht. Deze is aan vele mensen uitgereikt. Hopelijk brengt deze folder allen over de drempel van een onzer schaakverenigingen.

Zowel Tata Steel als Rotterdam Topsport waren zeer tevreden over het verloop en terecht. Er waren vele vrijwilligers, die deze dag tot een groot succes hebben geleid. Teun Koorevaar heeft veel initiatieven gehad, o.a. komt uit zijn koker de Chess City Walk, de schaaktrein, Nick Schilders' les op een basisschool, een bezoek aan Boijmans-van Beuningen voor beginnende schakertjes, het jeugdtalenttoernooi en het succesvolle bestuurderstoernooi. Op de dag zelf was hij nog steeds een bezige bij. Een groot digitaal applaus bij deze voor Teun.

John van der Laar, Nick Groeneweg, Dolf Meijer, Eduard en Björn Hartog, Simon van der Beek, Ab Scheel, Peter de Weerd, Hans Böhm en onterecht ontbrekenden in dit rijtje worden hartelijk bedankt voor hun geweldige inzet. De dag werd nog extra glans gegeven door de bijdrage van Pathena in de personen van Marcel Klein, Tu Tran en Thao Nguyen. Een grote respectvolle buiging voor Pathena.

Dit succes vraagt om herhaling… Volgend jaar 2 ronden???

Meer informatie over de Rotterdamse activiteiten rondom Tata Steel: www.abscheel.nl/TataSteelChessRotterdam