Eerste overwinning na vijftien landelijke nederlagen voor de Willige Dame uit Dordrecht

,,Historische zege De Willige Dame", kopt op de sportpagina's AD De Dordtenaar. De nieuwssite Dordrecht.net heeft als kop: ,,De Willige Dame viert al Koningsdag na historische overwinning na vijftien nederlagen in de landelijke competitie". Aanleiding is de overwinning van de Willige Dame 1 in de zevende ronde van de derde klasse KNSB. Vandaag is de dag dat Dordrecht ook in het nieuws in met het programma Koningsdag nieuwe stijl. Voor schaakclub de Willige Dame was het dus dit weekeind al een beetje Koningsdag. Vier tegenstanders moesten hun Koning omleggen en dat was een historisch feit voor de club onder voorzitterschap van Cor Paans. Het historische feit kan wellicht ook gevolgen hebben. Hierdoor is er plotseling een kans op handhaving op het landelijke niveau voor de gezelligheidsvereniging.

Dat is opmerkelijk voor de club, die in eigen sfeer al meer dan 30 jaar bestaat en vanaf 1994 mee doet in de RSB-competitie. Toen was het nooit een droom om landelijk te gaan spelen. Elke dinsdagavond schaakt de Willige Dame immers in huiskamersfeer in poffertjessalon Visser aan de Groenmarkt. Toch kreeg de Willige dame inmiddels drie keer het recht om te promoveren vanuit de hoogste klasse in het district RSB naar de landelijke competitie. De eerste keer werd nee gezegd, want het draagvlak was te smal. De tweede keer werd het een nuttige oefening in de derde klasse KNSB met negen nederlagen. Vorig jaar werd de Willige Dame wederom kampioen van het district en na een peiling onder de leden werd toch besloten het promotierecht te verzilveren. Teamleider Johan Went had berekend dat de kansen vooral aan het einde van de competitie zouden liggen voor een kans of kansje op handhaving en hij straalde dat optimisme ook uit.

De Willige Dame was er in de zes wedstrijden tot nu toe een aantal keren dicht bij om een matchpunt of twee matchpunten te pakken. Eindelijk werd zaterdag 21 maart 2015 geschiedenis geschreven één dag na het kampioenschap en promotie van het tweede team van de Willige dame. Vooral de remise van Pearl Uittenhove was opmerkelijk gezien het verschil in rating punten. Pearl speelt zowel bij de Willige dame als bij de overdagclub de Klockelaer. Op papier was Delft vooraf ook hoger ingeschat en volgens de verslaggever van die club had het team een off day. Zo heeft een ieder een eigen perspectief op de schaakwerkelijkheid. In Dordrecht telde dat voor de eerste keer scheidsrechter Kees van 't Hoff een overwinning voor De Willige dame invulde.

Op 11 en 25 april wordt bepaald of de Willige Dame toch terugkeert in de hoogste klasse van het district RSB of dat de Dordtenaren voor eerste keer nog een jaar langer doorgaan in de landelijke competitie.

De uitslagen op een rij van de eerste historische overwinning in de derde klasse KNSB:

  De Willige Dame 1875 - DSC Delft 3 1982      5 - 3
1. Johan Went 1779    - Onno Verbaken 2108     0 - 1
2. Pearl Uyttenhove 1585 - Hans Stam 2083       ½ - ½
3. Arno Slagboom 1996  - Lucien van de Lisdonk 2042 1 - 0
4. Joop de Jong 1945   - Pieter Buzing 2068     1 - 0
5. Jacques Hennekes 1936 - Pieter Goossens 1903    ½ - ½
6. Mark van Putten 2031 - Jan-Pieter de Vries 1919  1 - 0
7. Hans Berrevoets 1857 - Jouke van Gosliga 1837   1 - 0
8. Marcel Pluymert 1873 - Peter Lode 1899      0 - 1